On the road with Herman!!Premiere Herman Brood film

Daar issie dan eindelijk de film over de kunstenaar Herman Brood met de toepasselijke titel: Kunst begin drr niet an!
Zon 20 jaar geleden kwam ik met Ivo de lange in contact en zo ook met Herman, hij kwam regelmatig schilderen bij Ivo en dan Belde Ivo en dan maakte ik opnames of Ivo deed dat zelf.
Zo regelde Ivo ook veel action-paintings met Herman, dat was altijd een hele show, mensen om Brood en zijn doek heen, Herman was vaak snel klaar met de action-paintings en om de klant niet het gevoel te geven dat het kort en hevig was en nu..?, maakte ik opnames van de making of en aan het einde nog een persoonlijke boodschap voor de opdrachtgever, dit monteerde ik en de klant had een echter Brood en ook nog de making of op video!
Zo uiteindelijk ook naar Suriname, dat was echt een geweldige trip, vreselijk veel lol gehad en vreselijk weinig geslapen, het was gewoonweg te leuk om te slapen.
We hebben zoveel gedaan in die 2 weken, meer dan 12 uur materiaal waar maar een heel klein gedeelte van gebruikt is in de film.

Suriname
Op weg naar Suriname in het vliegtuig zat ik naast Herman, hij was rustig van die kleine drankflesjes aan het drinken en maakt tekeningen voor de stewardessen en andere kinderen. Op een gegeven moment was hij aan het rommelen in zijn tas en haalde daar een plastic foto containertje uit gevuld met wit poeder, hij haalde er voorzichtig wat uit en deed dat op een lepel, dit verwarmede hij en trok de vloeistof op in een spuit, ik zei tegen hem “ dat je dat durft!?” waarop Herman zei, “ pure bluf “!! Herman naar het toilet en kwam opgefrist terug.

Herman vond het geweldig in Suriname en met name Paramaribo, hij had al snel een fiets en verkende de bars op die manier. Op een avond zei kom op we gaan naar een geweldige kroeg die ik ontdekt heb daar ga ik biljarten, neem je de camera mee?
We waren nog geen 15 minuten binnen en iedereen wilde tegen Herman spelen omdat hij geld had en niet kon biljarten, Herman kon het niks schelen en betaalde braaf, tot op een gegeven moment paniek, een auto voor de deur en onze fietsen verdwenen daarin, wij er nog achteraan hollen maar het was te laat onze fietsen waren gejat, Herman lachen: “tis hier net Amsterdam maar dan wel in verval weliswaar” ,er zat niets anders op dan lopend terug naar het hotel te gaan.

De volgende dag naar de indianen, een tocht van een uur of 3 over slechte wegen en eindelijk daar waren de indianen.
Toen ze ons zagen kwamen ze lui en verveeld achter hun televisietoestellen vandaan want we stoorden ze met ons bezoek in de live uitzending van Ajax- PSV!!
Anyway Herman heeft de indianen uitstekend vermaakt met tekeningen maken, dansen, gek doen, het was wel apart wij moesten de indianen betalen zodat ze door Herman vermaakt konden worden, soms moet je een podium kopen blijkbaar…
Bij de indianen kregen we ook vuurwater, Marienburg rum 90% Herman was daar erg enthousiast over, mooi een paar flessen meenemen voor thuus!!

We kwamen erachter dat de rumfabriek die Marienburg rum maakt bij ons om de hoek zat van het hotel, Herman en ik erop af…we melden ons bij de portier en die belde iemand met het verhaal dat Herman Brood hier aan het hek stond en die wou de fabriek wel eens zien of dat kon? We hadden geluk dat de manager van de fabriek Herman Brood kende van naam en hij was echt verguld dat Herman er was en hij nam de moeite om ons het hele productie proces te laten zien, Herman was erg enthousiast, voelde zich thuis en wilde hier wel sterven.
Herman maakte zich een beetje zorgen hoe hij de Marienburg rum naar Nederland moest krijgen waarop de manager zei dat de rum gewoon in Nederland te koop is, weer een zorg minder!

Herman wilde eigenlijk Ronny Brunswijck ontmoeten van het Jungle commando, Ivo zette zo wat lijntjes uit maar we kregen geen contact, wel was er een kleine kans om Desi Bouterse te spreken te krijgen en dat lukte!!
Desi Bouterse kwam aan met een drietal voertuigen ,hij zat in de middelste, grote bodyguards in de andere autos, die kwamen boos rond kijken en gaven het sein “ all clear” waarop Desi en Herman ruim 1,5 uur met elkaar gesproken hebben.
Toen Desi ging zitten haalde Herman achter uit zijn broek een plastic mitrailleur en overhandigde deze aan Desi als cadeau, Desi nam de plastic mitrailleur in ontvangst en zei dank, maar ik ben niet zo goed met deze dingen… de bodyguards waren zich rot geschrokken omdat ze dit over het hoofd hadden gezien.
Ze konden het goed vinden samen, het bleef een beetje oppervlakkig allemaal, Herman wilde niet te kritisch zijn tegen Bouterse omdat hij bang was dat hij anders zou weglopen

De film “Kunst begin drrr niet an” geeft een mooi beeld van Herman, Xandra Brood is blij dat Ivo deze film heeft laten maken, ze zei ook dat tijdens de première ze haar dochter nog nooit zo hard heeft zien lachen.
Bent u fan van Herman zijn muziek of kunst of studeert u kunstgeschiedenis ga deze film zien!! U verdient het!